• Vážení rodičia,

          • ďakujeme Vám za prejavenú dôveru, priazeň a spoluprácu v roku 2021.

            Stretneme sa v našej materskej škole v novom roku, dňa 10.1.2022, veríme, že v plnom zdraví a nasadení.

          • Štedrý deň zavítal i medzi nás.

          • Sviatočná atmosféra,  rozsvietený vianočný stromček, štedrý slávnostný obed a prekvapenie pod stromčekom. To všetko  vyvolalo v deťoch radostnú náladu a rozžiarilo detské očká .

          • Pečenie medovníkov

          • V triede Žabiek sú prípravy na vianočné sviatky v plnom prúde. Medovníčky rozvoniavali po celej škôlke a vyčarili ozajstnú vianočnú atmosféru.

          • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia

          • PLATNÉ OD 29.11.2021

            Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.

            Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.

            Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je zakázaný alebo povolený iba v režime OP (očkovaný, prekonaný) so súhlasom riaditeľa. 

            • Každé ráno sa bude vykonávať ranný filter. Zákonný zástupca , ktorý sa nevie preukázať potvrdením o prekonaní ochorenia COVID 2019, potvrdením o očkovaní na ochorenie COVID 2019 alebo potvrdením o negatívnom výsledku testovania na ochorenie COVID 2019  odovzdá dieťa zamestnankyne , ktorá sa postará o presún  dieťaťa do triedy.

          • Aktuálne informácie

          • Vážení rodičia,

            od pondelka 29.11.2021 je možný vstup do objektu ZŠ s MŠ iba v režime OTP. Prosíme Vás, aby ste priebežne odovzdávali svoje detí s dodržaním platných protiepidemiologických opatrení.Žiadame Vás  o  súčinnosť v zmysle nepodceňovania príznakov ( soplíky, teplota , tráviace problémy a kašeľ) u Vašich  detí. 

            Krúžková činnosť od pondelku sa nerealizuje.

            Ďakujeme za pochopenie.

            Mgr. Oksana Ostrožlíková, riaditeľka ZŠ s MŠ

             

          • OZNAM

          • Oznamujeme rodičom, že prevádzka v materskej škole bude od pondelka 22.11.2021.

          • Riaditeľské voľno

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že dňa 19.11.2021 v piatok, nebude v materskej škole prevádzka z dôvodu riaditeľského voľna a dezinfekcie priestorov budovy materskej školy.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Jeseň v našej MŠ

          • V mesiaci október sme sa venovali zážitkovým aktivitám, ktoré sa deťom veľmi páčili. Piekli sme tekvicu, domáci chlebík a teplé jesenné počasie nám prialo aj pri púšťaní šarkanov na školskom dvore.

          • Oznam pre rodičov

          • Žiadame rodičov, aby svoje deti vyhlasovali v prípade choroby a neprítomnosti dieťaťa v materskej škole cez edupage (žiadosť o uvoľnenie žiaka).

            Stáva sa, že nemáme informácie, z akého dôvodu dieťa nenavštevuje materskú školu.

            Kto nemá vyplatené školné a má záujem o prevádzku v mesici november, dňa 10.11.2021 je posledný deň, kedy je možné školné vyplatiť. V opačnom prípade nebude dieťa môcť navštevovať materskú školu v novembri.

            Ďakujeme za pochopenie a vzájomnú spoluprácu.

             

          • Jesenné prázdniny

          • Prevádzka v materskej škole v dňoch 28.10. a 29.10.2021 (štvrtok a piatok) nebude z dôvodu jesenných prázdnin.

            Prevádzka sa začne 2.11.2021 v utorok.

             

          • Dôležitý oznam.

          • Žiadame všetkých rodičov, aby dôsledne zvážili, v akom zdravotnom stave prinesú deti do materskej školy. Ak majú deti kašeľ, nevyliečite ho jednodňovou neprítomnosťou v kolektíve. Ak podávate deťom lieky a sirupy na kašeľ nechajte ich preliečiť doma, aby sme predišli nakazeniu ostatných detí, ktoré na to  doplácajú.  Choré dieťa nepatrí do koletkívu! Správajme sa zodpovedne a nepodceňujme situáciu!

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Novinka pre všetkých rodičov. Prečítajte si!!!

          • Rodičže svojím rozhodnutím ospravedlniť dieťa, ktoré plní povinné predprimárne vzdelávanie v materskej a špeciálnej materskej škole na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 7 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie od lekára od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka). Rodičže svojím rozhodnutím ospravedlniť dieťa, ktoré neplní povinné predprimárne vzdelávanie v materskej a špeciálnej materskej škole aj z dôvodu ochorenia. „Potvrdenie od lekára sa bez ohľadu na dĺžku trvania neprítomnosti nevyžaduje, keď ide o neprítomnosť z dôvodu ochorenia dieťaťa, pre ktoré predprimárne vzdelávanie nie je povinné v materskej a špeciálnej materskej škole.

          • DEŇ JABLKA

          • V posledný septembrový deň v MŠ prebiehali aktivity na tému - JABLKO. Deti sa podľa veku primerane oboznámili s prospešnosťou jablka pre ľudské zdravie, s možnosťami jeho spracovania, konzumácie. Deti jedli jabĺčka v surovom stave, pomáhali pri príprave sušených jabĺk a pili aj vlastnoručne vyrobenú jablkovú šťavu. Sprievodnou akciou boli aj tvorivé dielne.

             

          • DEŇ MLIEKA 29.9.2021

          • V tento deň sme si aj my v našej MŠ pripomenuli, prečo je dôležité piť mlieko a jesť mliečne výrobky.

            Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej stravy. Obsahuje látky, ktoré nás dokážu chrániť pred chorobami a dáva nám dobrý štart pre náš ďalší zdravý vývin.

            Mliečko, mliečko, to je veda,

            bez neho sa vyrásť nedá.

            Bez neho vraj budem malý,

            nebudem mať žiadne svaly.

            Nebudem mať zuby zdravé

            ani pevné kosti práve.

            Slabé zdravie, žiadne sily,

            to veru nie moji milí.

             

            Teraz to už dobre viem,

            hneď si mlieko nalejem.

            Ponúknem ho všetkým vám,

            veľa zdravia zaželám.

          • Ako ospravedlniť neprítomnosť predškoláka?

          •  

            Každý rodič predškoláka by mal vedieť a dodržiavať:

            Pokiaľ dieťa v predškolskom veku nebude navštevovať škôlku počas 5-tich dní, tak mu to môže ospravedlniť rodič. Nad 5 dní už potrebujete ospravedlnenie od lekára, prečo?

            "Ospravedlňovanie detí, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, sa riadi, rovnako ako v prípade plnenia povinnej školskej dochádzky, zákonom. Rozdiel medzi materskou a základnou školou je iba v tom, že sa nepočítajú neospravedlnené hodiny, ale počet neospravedlnených dní v mesiaci, a to 5 a viac," uviedlo pre Najmama.sk Ministerstvo školstva.

            Ide ale o to, že by ste škôlke vôbec nedali vedieť, kde a prečo bolo vaše dieťa mimo, úplne rovnaký princíp, akoby vaše dieťa nešlo do školy a učiteľka by mu tým pádom zapísala neospravedlnené hodiny. Predškoláci sa riadia rovnakými nariadeniami ako školopovinné deti - teda Školským semaforom. Toto dovysvetľovalo ministerstvo školstva až dnes:

            Jedná sa len o NEOSPRAVEDLNENÉ dni, teda také, kedy materská škola nevie, kde dieťa trávi čas a rodič to neoznámil (teda dieťa neospravedlnil) prípadne, ak je to nad 5 dní a rodič nepredloží potvrdenie od lekára. Rodič môže ospravedlniť dieťa na 5 po sebe VYUČOVACÍCH dní. Počet týchto ospravedlnení však nie je obmedzený, jediná podmienka je, že tieto ospravedlnenia nemôžu ísť bezprostredne po sebe.

            Ak dieťa vynechá viac ako 5 po sebe nasledujúcich dní, rodič musí materskej škole predložiť “Potvrdenie o chorobe”, ktoré vydáva detský lekár. V opačnom prípade by išlo o neospravedlnené dni," povedalo pre Najmama.sk Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

            Ak by rodič dieťa nechal svojvoľne doma a neoznámil materskej škole, kde sa nachádza alebo nedonesie ospravedlnenie, týka sa ho rovnaký postup, ako rodičov žiakov, ktorým sa nakopia neospravedlnené hodiny:

            "Neospravedlnené dni v mesiaci sa potom riešia rovnako ako v prípade základnej školy uplatnením inštitútu osobitného príjemcu rodičovských dávok, teda prídavku na dieťa a príspevku k prídavku na dieťa. Je na každej materskej škole, ako si pravidlá upraví. Majú byť také, aby bola dodržaná zásada, že predprimárne vzdelávanie je pre deti povinné, a preto dôvodom neprítomnosti majú byť skutočne len objektívne dôvody," upozorňuje ministerstvo.

            Čo teda ako rodič predškoláka musíte?

            -predkladať písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti pri prvom nástupe do materskej školy a aj po každom prerušení dochádzky do materskej školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov)

            -nahlásiť materskej škole a ospravedlniť každú jeho neprítomnosť (do 5 dní stačí ospravedlnenie rodiča, škôlky si väčšinou vystavili vlastné ospravedlnenky, nad 5 po sebe nasledujúcich dní, musíte predložiť “Potvrdenie o chorobe”, ktoré vydáva detský lekár - v opačnom prípade by išlo o spomínané neospravedlnené dni)

             

             

             

          • Hlasovanie Dobrotkovo

            • Dobrotkovo- súťaž

            • Naša MŠ sa zaregistrovala do súťaže Dobrotkovo- Hyza.

              Registráciou do súťaže získala naša škôlka šancu bojovať o hodnotné ceny. Ak bude naša škôlka registrovaná medzi prvými 200 škôlkami, získava od nás štartovací balíček Dobrotkovo, ktorý obsahuje atraktívne ceny pre deti (1x maňušky, 1x hrad, 2x omaľovánku, 1x pexeso, 3x nálepku vo formáte A4 a 2x nálepku na dvere). Po skončení hlasovania, najneskôr 30.11.2021, vyhlásia 10 škôlok, ktoré získali najvyšší počet hlasov a odmeníme ich finančnými výhrami až do výšky 9 500€, a to nasledovne: škôlka, ktorá sa umiestni na 1. mieste, získa finančný príspevok vo výške 3 000€, škôlka, ktorá sa umiestni na 2. mieste, získa finančný príspevok vo výške 2 000€, škôlka, ktorá sa umiestni na 3. mieste, získa finančný príspevok vo výške 1 000€. Škôlky, ktoré sa umiestnia na 4.-10. mieste, získajú finančný príspevok vo výške 500€.

              Ako dlho trvá súťaž?

              Hlasovať za škôlku môžete vy, vaši priatelia, známi, ako aj široké okolie, a to od 30.9.2021 do 24.11.2021. Následne bude celá súťaž vyhodnotená. Výhercov vyhlásime najneskôr 30.11.2021.

              Čo môžem vyhrať ak sa zapojím do hlasovania?

              Hodnotné ceny neminú ani hlasujúcich. Každý týždeň vyžrebujeme až 101 výhercov, ktorí od nás získajú nasledovné výhry: 7x ponožky s motívom Radka a draka Škvrkonoša, 7x ponožky s motívom Dorotky a hradu, 9x tričko s motívom Dorotky, 9x tričko s motívom Radka, 9x tričko s motívom draka Škvrkonoša, 12x plyšovú hračku - drak Škvrkonoš, 12x plyšovú hračku - Dorotka, 12x plyšovú hračku - Radko, 12x plyšovú hračku - Šunkoodenec, 12x plyšovú hračku Párkonosoči. Po ukončení hlasovania, najneskôr 30.11.2021, vyžrebujeme z radov hlasujúcich aj výhercu hlavnej ceny, ktorou je 4-dňový all-inclusive pobyt pre celú rodinu (max. 4 členov) v Grand hotel Permon**** spojený s návštevou zábavnej galérie trick-artu a optických ilúzií TrickLandia.

              Ako sa zapojím do hlasovania?

              Na zapojenie sa do hlasovania v našej súťaži je potrebné zakúpiť si ktorýkoľvek z produktov značky HYZA, ktorý je označený súťažnou etiketou (pokladničný blok z nákupu si starostlivo uschovajte, budete ho potrebovať na preukázanie sa v prípade výhry). Na stránke www.hyza.sk/dobrotkovo/sutaz si vyberiete zo zoznamu registrovaných škôlok tú, za ktorú chcete hlasovať, následne zadáte unikátny 6-miestny kód, ktorý objavíte na vnútornej strane súťažnej etikety produktu a vyplníte svoje osobné údaje (meno, priezvisko, adresa, tel.č.).

              Ako udelím škôlke viac bodov?

              Škôlke môžete udeliť v rámci jedného hlasovania buď 1 alebo 3 hlasovacie body. Počet bodov závisí od typu súťažného produktu, ktorý si zakúpite. Nákupom (a registráciou 6-miestneho súťažného kódu) produktu z detskej rady Dobrotkovo udelíte vybranej škôlke 3 hlasy. Nákupom (a registráciou 6-miestneho súťažného kódu) iného produktu HYZA udelíte škôlke 1 hlas.

              Koľko krát sa môžem zapojiť do hlasovania?

              Počet výhier na jedného súťažiaceho nie je limitovaný, do súťaže sa preto pokojne môžete zapojiť aj viackrát. Unikátny 6-miestny kód zo súťažnej etikety však môže byť registrovaný iba raz.

              Ako zistím či som vyhral?

              Vyžrebovaní výhercovia týždenných cien budú uverejnení na stránke súťaže www.hyza.sk/dobrotkovo/sutaz. Zoznam bude obsahovať meno výhercu a 6-miestny súťažný kód, ktorý zaregistroval. Týždenná výhra bude výhercom doručená poštou na adresu, ktorú uviedli pri registrácii. Výhercu hlavnej ceny budeme kontaktovať e-mailom, ktorý zadal v rámci osobných údajov pri hlasovaní.

              Bližšie informácie na stránke súťaže: https://hyza.sk/dobrotkovo/registracia/#prizes

          • Adaptácia dieťaťa v materskej škole

          •  

            Vstup dieťaťa do MŠ je jeho prvým krokom do spoločnosti. Ten prináša so sebou množstvo zmien, s ktorými sa dieťa musí vyrovnať. Problémy však nemá len dieťa, ale i rodičia a v neposlednej miere i učiteľky MŠ, napriek tomu, že sa môžu oprieť o profesionálne skúsenosti. Ťažkosti pri začleňovaní sa do kolektívu sú individuálne, vychádzajú z predchádzajúcich skúseností a osobnosti toho ktorého jedinca

             Hľadáme spolu cestu, ako tento problém zmierniť. Dôležitými vlastnosťami, ktoré vplývajú na plynulú adaptáciu dieťaťa v MŠ sú jednotnosť, dôslednosť a trpezlivosť zo strany rodičov a učiteľov.

             Pojem „adaptácia“ - sa v pedagogike používa v súvislosti s otázkami prispôsobivosti a prispôsobovania dieťaťa podmienkam rodinného, školského, mimoškolského prostredia. Psychológia pod pojmom „adaptácia“ rozumejú zmenu citlivosti, ktorá nastáva následkom prispôsobenia sa zmyslového orgánu vplyvom naň pôsobiacim.

             Prijatie dieťaťa do materskej školy má byť matersky vrelé, privítanie je zo strany učiteľky, detí, ale aj z prostredia. Nové prostredie vzbudzuje u dieťaťa rešpekt, zvedavosť.

             Adaptačný proces prebieha jednotlivými etapami:

             

            Orientačná:

             

            Dieťa v MŠ:                                 

            •  http://skola-varin.sk/uploads/images/ADAPTACIA/02.jpg stavia sa do úlohy pozorovateľa,  
            •  spracováva množstvo podnetov a problémov,
            •  nepokúša sa nadviazať kontakt s rovesníkmi,
            •  nezaujíma sa o ich aktivity,
            •  rozpráva ticho, jednoslabične alebo vôbec,
            •  nehrá sa, a ak áno, tak nie veľmi intenzívne,
            •  je uzavreté, zdržanlivé,
            •  dieťa trpí nechutenstvom, odmieta sa stravovať. 

            Dieťa doma:                                        

            • prežíva to, čo dospelí po namáhavom dni,http://skola-varin.sk/uploads/images/ADAPTACIA/03.jpg
            • je neisté, unavené hlukom a množstvom podnetov,
            • túži po kľude, chce si odpočinúť,
            • obmedzuje mnohé zo svojich činností, s ktorými     sa zaoberal pred vstupom do MŠ,
            • zje všetko, čo pred neho predložíte, pretože jedlo v MŠ odmietlo,
            • potrebuje spracovať svoje dojmy a zážitky.

            Úloha rodiča:                                

            • nelúčiť sa s dieťaťom dlho / pri dlhom lúčení dieťa zneistie, nakoľko neobvyklé správanie rodiča podporí jeho strach /,http://skola-varin.sk/uploads/images/ADAPTACIA/04.jpg
            • ak má možnosť, ponechá dieťa dopoludnia v MŠ     a poobede si ho vyzdvihne,
            • po návšteve v MŠ dá dieťaťu možnosť odpočinku,
            • nezaťažuje dieťa väčšími aktivitami / nákupom, prechádzkami, pobytom na ihrisku.../,
            • nezaťažuje dieťa inými životnými zmenami / sťahovanie, narodenie súrodenca, nezhodami v rodine.../,
            • zosúladí poriadok doma s poriadkom v MŠ,
            • neprerušuje pobyt v MŠ. 

             Úloha učiteľky:

            •  rešpektuje u dieťaťa úlohu "pozorovateľa",http://skola-varin.sk/uploads/images/ADAPTACIA/05.jpg
            • podporuje konanie dieťaťa,
            • pomocou hier umožňuje prijímanie informácií,
            • sprostredkuje dieťaťu najdôležitejšie pravidlá a normy správania,
            • oboznámi dieťa s najdôležitejšími priestormi / trieda, umyváreň, WC, jedáleň, spálňa /,
            • dovolí dieťaťu ponechať obľúbenú hračku, vec,
            • vytvorí priestor na odpočinok,
            • umožní spoločný pobyt s "pevným bodom" - kamarát, súrodenec, ak to dieťa potrebuje,
            • na konci týždňa rozohrá zaujímavú hru na pokračovanie.

             

            Obdobie presadenia sa

             

            Dieťa v MŠ:                    

            • je ochotné podniknúť prvé pokusy o kontakt s rovesníkmi,http://skola-varin.sk/uploads/images/ADAPTACIA/06.jpg
            • pokúša sa presadiť v skupine,
            • začína viac komunikovať,
            • hľadá ochranu u dospelých, ak má ťažkosti s rovesníkmi,
            • rýchlo sa unaví / spory medzi deťmi pri presadzovaní sa v skupine /,
            • snaží sa upútať pozornosť všetkými prostriedkami,
            • vyberá si len jedlá z domu, naďalej málo je.

            Dieťa doma:

            • pôsobí nevyrovnane,http://skola-varin.sk/uploads/images/ADAPTACIA/07.jpg
            • často sa mení jeho nálada,
            • pokúša sa upútať pozornosť všetkými prostriedkami,
            • plače, ak chcú rodičia odísť /keď zabezpečuje dozor jeho známa osoba/,       
            • je odmietavé, chce opak toho, čo sa mu ponúka,
            • ráno je plačlivé, aj keď šlo večer skoro spať.

            Úloha rodiča:http://skola-varin.sk/uploads/images/ADAPTACIA/08.jpg

            •  neprerušuje pobyt v MŠ,
            •  nelúči sa s dieťaťom dlho,
            •  nezaťažuje dieťa väčšími aktivitami, podporuje priateľstvá v MŠ /na ihrisku, doma /,
            •  rešpektuje správanie dieťaťa.

             Úloha učiteľky:

            •  upevňuje normy a pravidlá správania v MŠ,http://skola-varin.sk/uploads/images/ADAPTACIA/09.jpg
            •  oboznamuje dieťa s ostatnými zamestnancami MŠ,
            •  oboznamuje dieťa s ďalšími priestormi MŠ /dvor.../,
            •  pomáha pri riešení konfliktov, predchádza im,
            •  nemení pravidlá a normy správania sa v MŠ      / zosúladenie pôsobenia obidvoch učiteliek        v triede /,
            •  dovolí dieťaťu ponechať si obľúbenú vec. 

            Ukľudnenie, vyrovnanie


             Dieťa v MŠ:

            •  správanie dieťaťa sa blíži k norme,http://skola-varin.sk/uploads/images/ADAPTACIA/10.jpg
            •  je istejšie v priestoroch MŠ, podriaďuje sa normám a pravidlám správania sa v MŠ,
            •  prejavuje deťom svoju náklonnosť,
            •  zaujíma sa o aktivity iných detí- napodobňuje vzory,
            •  začína lepšie jesť, odmieta len neobľúbené jedlá.

             Dieťa doma:

            • dieťa je telesne vyčerpané,http://skola-varin.sk/uploads/images/ADAPTACIA/11.jpg
            • rýchlo sa unaví,
            • pôsobí ako "duchom neprítomné",
            • nepokúša sa večer zostať dlho hore,
            • je duševne ľahostajné.

            Úloha rodiča:

            • neprerušuje pobyt v MŠ, podľahttp://skola-varin.sk/uploads/images/ADAPTACIA/12.jpg možnosti ani na jeden deň,
            • podporuje nové priateľstvá v MŠ / doma, na ihrisku, v parku /,
            • predlžuje pobyt v MŠ i na popoludnie,
            • rešpektuje psychosomatickú záťaž u dieťaťa.

             Úloha učiteľky:

            • upevňuje normy a pravidlá správania,
            • zapája dieťa do činnosti vo väčšej miere.

             Odlúčenie od rodiny je ťažká emočná situácia v živote dieťaťa. Dieťa má strach v novom sociálnom prostredí, ktoré vyvoláva separácia od matky, otca a nové sociálne situácie. Základom adaptácie je hneď od začiatku dieťa zbaviť strachu a pomôcť mu nadobudnúť istotu v novom sociálnom prostredí.

             Prechod dieťaťa z rodiny do MŠ uľahčíte i tým, že nebudete rozoberať s dieťaťom vlastné obavy z jeho adaptácie v MŠ. Často sa stáva, že dieťa je pokojné, ale keď zbadá, že rodič je neistý, ba má slzy v očiach, nechápavo sa rozplače.

             Dieťa je istejšie a slobodnejšie, ak má osvojené hygienické návyky a zručnosti pri starostlivosti o svoju osobu / obliekanie, obúvanie, použitie vreckovky, toaletného papiera.../. Nerobte už odteraz za svoje deti to, čo môžu urobiť samé. Dôverujte im, určite to zvládnu, pokiaľ ich k tomu slovne povzbudíte.

             http://skola-varin.sk/uploads/images/ADAPTACIA/13.jpg

             

    • Kontakty

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje